Поръчай

Смяна на моторно масло на автомобил в 8 лесни стъпки

Безспорно двигателят е задвижващата сила на вашето превозно средство. Затова смяната на моторното масло е едно от най-важните и основни задачи по поддръжка на двигателя на вашия автомобил. Доброто смазване на автомобилния мотор осигурява оптимална работа на всички части в него, намалява корозията и триенето, редуцира вибрациите при работния процес на двигателя и спомага за неговото охлаждане. Научете се как бързо да сменяте собственото си масло, без да ставате твърде мръсни или да ви отнема много време в няколко стъпки. Ще спестите пари и ще удължите живота на колата си с хиляди километри.

Проверявайте състоянието на маслото и маслените филтри

Преди да се отправите към магазина, направете справка в ръководството на вашето превозно средство за типа и плътността на смазочния продукт, подходящ за вашия автомобил. Особено важно е да се следват препоръките на автомобилния производител за вискозитета. Пренебрегването на фабричните предписания може да доведе до намалена мощност на двигателя или дори повреда.

Оставете двигателя да работи поне 5 минути

Може би сте забелязали, че при студен двигател маслото се превръща в една голяма маслена маса, примесена с мръсотия и метални частици. По тази причина преди да проверите нивото на смазочната течност е нужно колата да работи поне 5 минути. Със загряването на двигателя състоянието на маслото ще стане по-течно. Но не бързайте да източвате маслото веднага. След като автомобилът е работил известно време, изчакайте още 5 или 10 минути, за да намалее температурата на вече позагрялото масло.

Изберете правилно място за смяната

Автомобилът трябва да се намира на обезопасен терен, да бъде в стабилно положение, да бъде паркирана над канал или качена на подемник в автосервиз, за да имате пълен достъп и видимост до долната му част. Ако нямате собствен гараж, то може да потърсите сервиз, където под наем да ползвате тяхната техника.

Източете старото моторно масло

Източването може да бъде извършено през отвора на картера или с помощта на специализирано устройство, което изсмуква течността. Преди самото източване трябва да махнете капачката на масления картер, да премахнете стария филтър с помощта на специален ключ и частите него, почистете остатъците и тогава да изпомпате стария смазочен продукт. Съхранете остатъчното масло в подходящ съд.

Поставете новите маслени филтри

С всяка смяна на маслото е важно да обновявате маслените филтри и прилежащите към двигателя уплътнения при необходимост. Така, ще си гарантирате липсата на маслени течове и попадането на боклуци и остатъци в двигателя. При подмяната на филтъра се уверете, че сте затегнали достатъчно обръча, в който той стои.

Добавете ново двигателно масло

Новото двигателно масло се налива с допълнителна фуния, в случай че няма специално пригодена такава към опаковката на маслото, за повече сигурност против нежелани течове и попадане на течността извън масления картер. Точното количество, нужно за вашето превозно средство, е указано отново в техническото му ръководство. В случай че пак не сте сигурни дали налятото масло е достатъчно, може да проверите неговото ниво с щеката. На нея има маркировка за минимална и максимална степен на моторното масло.

Запалете автомобила и го оставете да поработи няколко минути

Следващата логична стъпка е да задействате отново двигателя, за да може новото масло да навлезе във всички части на двигателя. Оставете колата на равен терен поне 15 минути. Чудесна възможност също така да проверите за течове. Завършете своята смяна на масло с последна проверка на нивото на маслото с щеката или чрез компютър. При недостиг на количеството смазочен материал - долейте.

Запишете кога е направено обслужването на двигателя

Последната част от обслужването е също от огромно значение за ефективната поддръжка на вашия двигател. Задължително си запишете датата и километрите, при които сте направили смяната на моторно масло.

Смяната на моторното масло и маслените филтри е приоритет, който не трябва да подценявате. За успеха на тази мисия се нуждаете от знанието как да направите обслужването сами, правилните инструменти и висококачествени продукти. В MotornoMaslo.BG може да поръчате всякакъв тип моторни масла на водещи марки - синтетични, полусинтетични и минерални, филтри и аксесоари, за да поддържате двигателя на автомобила си в топ форма.